Aktiviteter och sevärdehter i Växjö
2021 Nov 01 By alicia 0 comment

Växjö är en vacker och härlig stad som är väl värd ett besök. Här finns intressanta sevärdheter som samtidigt kan kombineras med roliga aktiviteter för hela familjen. Ett besök i Kronoborgs slottsruin kan bli en resa i tiden där barnens fantasi och inspiration kan flöda fritt . Med lite “Harry Potter magi” kommer ett besök till ett gammalt slott att bli ett spännande äventyr, särskilt när dess historia är flera århundraden gammal.

Kronobergs slott

Kronobergs slottsruin är beläget på en mindre ö i Helgasjön (ungeför sex kilometer norr om Växjö). Slottsruinens namn har namngett dagens “Kronoborgs län” men namnet Kronoborg omtalades redan under 1300-talet. Vid den tiden kallades slottet “växjöbiskoparnas huvudgård” och byggdes troligtvis i trä. Biskop Lars byggde under 1400-talet ett relativt stort stenhus för att få ett bättre försvar. Dessa tider var oroliga och strider över makten från Kalmarunionen mellan svenskar och danskar pågick. Trots att danskarna förstörde Kronoberg efter deras seger 1469 byggdes slottet upp igen. Gustav Vasa tog under 1500-talet över borgen och byggde om den till en “typisk” vasaborg. Idag ägs slottsruinen av staten och underhålls av Riksantikvarieämbetet. Slottsruinen är öppen varje dag sommartid och det finns möjlighet till en guidad visning.

Linnéträdgården

Vid sjön Trummen ligger Linnéträdgarden (ungefär 15 minuters promenad från centrum) och är designad av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell. Detta är en modern Linnéträdgård som skapats för att spegla dagens intresse för konst, arkitektur, design, natur samt givetvis trädgård. Trädgårdens vilda arter visas tillsammans med Linnéväxter i enkla arrangemang. Inramningen består av svenska material såsom granit, stål och timmer. Ett besök i Linnéträdgård är kanske mer för vuxna men de yngre familjemedlemmarna kan under tiden få sin underhållning med mobilen. Ett tips är att skaffa bra hörlurar till mobilen och hos teknikdelar.se hittar du ett stort utbud av iphone hörlurar – Original till mycket bra priser. Även iPhone trådlösa hörlurar säljs här till väldigt bra pris. När du handlar hos teknikdelar.se får du öppet köp i 14 dagar samt snabb leverans. Dessutom har teknikdelar.se en duktig och kunnig kundtänst som är redo att hjälpa dig med allt från beställningar till produktråd.

Lekplatsen Linnés värld

Men Linné har inte glömt barnen och i Linnéparken (nära centrum samt Växjösjön) finns temalekplatsen Linnés värld som inspirerats från 1700-talet. Carl von Linné var en botaniker, numera världsberömd, och studerade en tid i Karolinerhuset (nära Domkyrkan). Parkens största attraktion är blomsterslottet och utsiktstornet har formen av en jättelik blomma. Här finns även en liten lekstuga som är inspirerad av Linnés lusthus som Carl lät bygga på hans gård i Uppsala 1769.

Badplatser med god tillgänglighet

Sommar innebär alltid bad, särskilt för barnen, och det finns gott om fina badplatser med god tillgänglighet i Växjö. Idag finns sex härliga badplatser som har tillgänglighetsanpassats, Evedal och Öjaby badplats, Björnö badplats i Lammhult, Sandsbro badplats vid Helgasjön, Sandstaden vid sjön Rottnen samt Rottne badplats vid Innaren. Alla badplatser har utrustats med tillgänglighetsanpassade toaletter och ramper. För att säkerställa vattenkvaliteten tar Växjö kommun vattenprover varje år,med början i mitten av juni, och fortsätter prova vattnet upp till tre gånger under sommaren beroende på antal besökare.