Äventyr och spänning i Växjö
2021 jan 23 By alicia 0 comment

Ska du till Växjö och vill få en häftig upplevelse? Då ska du veta att det finns flera olika saker att välja på i närområdet. Här kan du få aktiva upplevelser både själv och med familjen, allting handlar om att anpassa sig och veta var man ska leta samt att anpassa upplevelsen efter dina förutsättningar och önskemål.

Klättring i Växjö

Vill du testa på att klättra, eller är du en van klättrare som söker utmaningar? Oavsett vilket så hittar du något som passar dig i naturreservatet Bokhultet som ligger strax söder om Växjö. Området gränsar till stan, så det enklaste är nästan att ta en promenad bort till Bergundasjön där du hittar flera olika klippor att klättra på. Du kan hålla det enkelt, ta med dig barnen och låta dem testa på bouldering. Eller så kan du satsa på någon av de svårare nästan helt lodräta väggarna. Eller något mitt emellan.

Häftiga grottexpeditioner

Norr om Växjö hittar du flera spännande grottor att ta sig till. Vi kan särskilt rekommendera Singoallas grotta och Ravinen. Singoallas grotta är ungefär 11 meter lång och bara vägen dit är ett äventyr i sig. Här funkar det utmärkt att ta med sig barn. Se till att investera i en bra Pannlampa för att kunna utforska grottans alla delar ordentligt. Det är dessutom en billig och bra investering när det kommer till säkerhet, även om det är en enkel grotta är det lätt att trampa fel i mörkret. Ravinen är ett naturreservat som är vad det heter: en 200 meter lång ravin i form av en gammal förkastningsspricka. Här finns flera spännande håligheter och grottor att kika in i och låta fantasin spela i. Vandringen hit och vandringen i ravinen är något mera krävande så det kan vara en bra idé att vänta med ett besök här tills barnen blivit något äldre. Det är ett perfekt mål för en lagom krävande dagstripp till fots.

Mountainbiking och trail running

Naturreservatet Bokhultet har flera bra stigar som lämpar sig antingen för mountainbiking, trail running eller för mer utmanande vandringar. Det är dessvärre inte tillåtet att sätta upp tält eller elda i naturreservatet så det lämpar sig inte för flerdagsturer, men för en aktiv endagsutflykt är det helt perfekt. Stanna gärna till och fika med medhavd matsäck och njut av den nästan orörda bokskogen med sin rika flora och fauna. Om du kör mountainbike, tänk på att hålla dig till de utmärkta stigarna. Naturen är på sina ställen känslig för yttre påverkan, som till exempel grova cykeldäck.