Växjö, den fina staden i Småland
2016 feb 22 By Rebecka 0 comment

 

Orten Växjö är en relativt gammal stad med rötter ända tillbaka på 1300-talet då området fick stadsrättigheter. Sedan dess har mycket hänt och idag bor drygt 65.000 invånare här i denna populära stad.

Historia

Långt innan det ens hette Växjö fanns aktiviteter i området, bl.a. marknader och enligt legenden kom en engelsk missionär, Sigfrid, till området och byggde den allra första biskopskyrkan i Sverige. Man vet inte exakt när det ska ha skett men legenden bidrog till att år 1170 blev Växjö utsedd till biskopssäte och därmed blev staden ett populärt resmål för kristna pilgrimer.

Växjö blev stad 1342 då kung Magnus Eriksson delade ut stadsrättigheter. Staden var inte speciellt stor under medeltiden, troligen bodde bara några hundratal bönder här. Eftersom staden låg strategiskt vid handelsleder på vatten och på land, byggdes under 1400-talet Kronobergs slott, vilket senare gav namn åt länet Kronobergs län.

Det har varit en delvis orolig historia i området. Bland annat har man varit i strider med danskarna ett flertal gånger och staden har brunnit flera gånger. En av de värsta bränderna inträffade 1658 då så stora delar brann ned att lantmätare Hans Ruth fick i uppgift att arbeta fram en ny plan för staden, en rutnätsplan. En senare brand var 1843 då hela 80 av gårdarna i staden brann ner och över 1000 personer blev hemlösa.

Samtidigt som dessa trista händelser skett, har handeln blomstrat så det har varit många olika slags aktiviteter i området. Växjö var en ganska liten stad länge men blomstrade under 1900-talet i och med universitetsverksamhet. Denna verksamhet har sakta utvecklats och 1999 fick man sitt eget universitet och 2010 fick det namnet Linneuniversitetet.

Kända platser

Besökare i Växjö kan besöka Växjö Domkyrka om man vill se något fantastiskt. Den byggdes redan under medeltiden och är fantastisk fin med vita väggar och tak. Stilen är präglad av de olika restaureringar som gjorts under tid.

Swedish Glass Museum är väl värt ett besök. Här får man vet mer om glasets brukshistoria och se fantastiska föremål, både äldre och nyare.

Svenska Emigrantinstitutet finns också i Växjö, passande nog i Utvandrarnas hus. Kanske något som de flesta inte känner till. Här visas de svenska emigranternas historia, om de som utvandrade till i första hand Amerika under de hårda åren i Sverige. Ett av syftena är att informera men också att främja kontakten mellan de utvandrades ättlingar och de som bor i Sverige. Kan också ses som ett inlägg i dagens flyktingdebatt.

En riktigt gammal kyrka är Dädesjö gamla kyrka som ligger i Växjö kommun. Kyrkan är ända från 1200-talet, även om inte hela den ursprungliga byggnaden finns bevarad. Det som lockar turister är de gamla och fantastiska väggmålningarna som finns kvar. Dessa är från 1200-talet och är signerade av målarmästaren Sighmunder som använde runor i sin namnteckning.