Växjö Småland Airport
2017 Nov 14 By alicia 0 comment

En del orter har det där lilla extra som gör att besökare gärna tar sig dit och återvänder år efter år. Växjö finns ett stort utbud av underhållning i form av festivaler, konserter och andra evenemang, som exempelvis Karl Oscar-dagarna. För oss som först vid filmatiseringen av Utvandrarna insåg hur enormt stor skillnad det är mellan våra bekväma liv i dag, och livet på den småländska landsbygden för bara drygt hundra år sedan, är det helt klart intressant att besöka Växjötrakten. I dag är det lätt att ta sig dit och därifrån tack vare Växjö Småland Airport där lågprisföretagen Ryanair och Wizzair är stationerade. I oktober månad valde 27 304 passagerare att ta flyget från Växjö flygplats, och det är en ökning med hela 45 procent jämfört med oktober för ett år sedan. Även utländska besökare vill alltså gärna komma till Växjö, vilket har gjort att över 200 000 passagerare har passerat under 20017 hittills.

Utbudet i och runt Växjö

Det är inte bara nöjesutbud med musik och festivaler som gör att antalet besökare fortsätter att öka kraftigt. Den småländska naturen i denna sjörika bygd lockar friluftsmänniskor att vandra och fiska, plocka svamp och njuta av vår unika svenska allemansrätt. Många väljer också den historiska rutten och besöker Utvandrarnas hus i Växjö, som visar och berättar om amerika-emigranternas resa och liv, både i Sverige och i Amerika. Många kommer hit för att söka sina egna rötter, och se var släktmedlemmarna kom ifrån. Eftersom de sista personerna utvandrade så sent som på 1930-talet, finns många levande släktingar kvar som kartlagt sin släkts historia och har minnen från mor- och farföräldrar härstammande från just Småland. Smålands museum är ett länsmuseum med gamla anor som är väl värt ett besök. En del andra besökare drömmer om att bada i en svensk skogssjö, helt ostörda och långt från solstolar och snabbmatställen. Andra vill inget hellre än ta del av det pulserande nöjeslivet i staden. Oavsett ditt syfte med besöket är det är lätt att ta sig hit med eftersom flyget ankommer flera gånger i veckan och järnvägen passerar.

TUI på flygplatsen

Det händer spännande saker på Växjö Småland Airport. I höst har en helt ny linje att öppnats för hugade resenärer som längtar till värmen. Den finska semesterarrangören TUI , före detta Fritidsresor i Sverige, startade direktflyg till soliga Sal på den tropiska ön Kap Verde utanför Afrikas kustlinje den 1 november. Eftersom Kap Verde ligger söder om Kanarieöarna är det det närmaste exotiska resmålet för oss svenskar, där vi dessutom slipper jet-lag. När kylan kommer har de småländska resenärerna sedan tidigare kunnat välja mellan flyg med TUI direkt till den spanska ön Gran Canaria och till Teneriffa från Växjö Småland Airport. Eftersom trycket på övriga destinationer är stort kommer man dessutom att ha kapacitet för 30 procent fler resenärer med TUI framöver. Det finns bra möjligheter att kunna låna till resor i dag och göra avbetalningar på sin resa. Kanske har detta nya sätt att finansiera resorna lett till att fler kan tillbringa en vecka i sol och värme under det mörka vinterhalvåret.