Slott och slottsruin i Växjö
2018 sep 19 By alicia 0 comment

Det är inte alla städer som kan stoltsera med både ett slott och en slottsruin. I Växjö ligger dessa i utkanten av staden, men i varsin ände. I Helgasjön, i stadens norra utkant, finns Kronobergs slottsruin och intill sjön Trummen i den södra stadsdelen Teleborg hittar vi Teleborgs slott. De är båda värt ett besök.

Kronobergs slottsruin

Kronoberg, som har gett namn till länet, tillhörde på medeltiden biskoparna i Växjö stift. Man tror att det tidigt fanns en befäst byggnad på holmen där slottsruinen i dag ligger och det är mycket som tyder på att en biskop bodde där på 1300-talet. Drygt hundra år senare, år 1444, byggde biskop Lars Michelson ett hus av sten där, omgärdat av stockar av ek. Tjugofem år senare totalförstördes det av danskarna när de krigade mot varandra. På den tiden låg gränsen till Danmark inte långt från Kronoberg, då Skåne var danskt. Efter freden 1472 byggdes huset upp på nytt.

Slottet överlämnades till Gustav Vasa i samband med reformationen, men erövrades av Nils Dacke år 1542 under den stormiga Dackefejden. Upproret slogs ned och huset byggdes så småningom om till en typisk Vasaborg, liknande Kalmar slott fast mindre. Den utgjorde ett gränsfäste mot Danmark men efter freden i Brömsebro 1645 övergavs slottet och blev redan samma århundrade en ruin.

I början av 1930-talet genomgick ruinen en omfattande restaurering och i dag är den öppen för besökare under sommarhalvåret. Man kan ta sig dit med bil eller cykel, men vill man göra det till en speciell utflykt bör man åka dit med båten Ångaren Thor som sommartid dagligen går genom slussarna till Helgasjön. Packa picknickkorgen med godsaker hemma från köket eller köp billigt med mat.se rabattkod och njut av en god lunch vid stranden.

Teleborgs slott

Det här slottet må se pampigt och dramatiskt ut med sina tinnar och torn och den stora trappan upp till entrén, värdig en sorti för vilken Askungenaspirant som helst. Slottet är faktiskt inte så gammalt som man förleds att tro. Det började byggas på 1800-talet på en klippudde vid sjön Trummen, strax intill universitetsområdet. Det är byggt i tegel, men klätt i granit och liknar närmast en riddarborg. Det var greve Gustav Fredrik Bonde som, inspirerad av äkta tyska riddarborgar, lät uppföra slottet som en försenad bröllopsgåva till frun i sitt andra äktenskap, Anna Koskull. I Växjö lever fortfarande ett uttryck kvar från bygget av slottet: Vad gör inte en bonde för sin kos skull?

I dag används slottet mest till konferenser, bröllop och större tillställningar. Det är vanligen inte öppet för allmänheten, men man får gärna ströva omkring i det natursköna området runt slottet.

Posted in Okategoriserade