Att leva i Växjö
2019 jan 09 By alicia 0 comment

Trots att många svenskar helst installerar sig i de stora städerna, har Växjö blivit en populär ort för både unga som äldre. I självaste Småland finns både anrik kultur, en söt dialekt och en relativt kort väg ned till kontinenten. Det är också en förhållandevis billig stad att vara bosatt i, men eftersom staden har Linnéuniversitetet och många turistattraktioner samtidigt som det ligger många kända småländska orter i närheten som fått sin berömmelse tack vare Astrid Lindgren, så har bopriserna trissats upp även i Växjö. Samtidigt ligger Jönköping i faggorna, där det händer mycket, både vad gäller mässor, kultur och studier.

Som ny i Växjö

Om du aldrig har satt din fot i Växjö tidigare men funderar på att flytta dit av en eller annan anledning, så bör du ta en tripp dit först för att bekanta dig med staden. Växjö kommun har rankats som den 18:e bästa kommunen att bo i och om den platsen håller i sig återstår att se.

Växjö har också utsetts till Europas grönaste stad, då mycket miljöarbete har gjorts här och hållbarheten ständigt står i fokus för såväl invånare som företagen på plats. Denna utmärkelse baseras också på att staden har så många grönområden att vistas i, att fiska i och att utforska vidare. I Växjö bor ca 100 000 invånare och därmed kan den förvisso inte räkna sig som storstad men inte heller som en småort. Då invånarna har försökt skapa en trivsam atmosfär trots att allt fler flyttar hit, finner du dessutom en väsentlig närhet till både skolor och kulturevents.

Platser att bo på i Växjö

Du som flyttar till Växjö kan välja mellan en mängd olika bostadsområden som ligger belägna mer eller mindre centralt. Växjö Centrum, Växjö Norr, Högstorp, Hovsaga och Högstorp är bara några att välja mellan. I staden finns två kommunala bostadsbolag

  • Växjöbostäder
  • Vidingehem

Hitta rätt elavtal som nytillkommen Växjöbo

När det gäller elavtal och så vidare finns flera elbolag att köpa elen ifrån, bland annat GötaEnergi som för övrigt jobbar för en värld med rent vatten för alla. En viss del av de pengar elbolaget drar in går således till att hjälpa fattiga länder till ett renare vatten, vilket går stick i stäv med Växjös övriga policy.

Växjölöftet

Kanske har du hört talas om Växjölöftet? Om inte så ska du få en ingående förklaring här. Växjölöftet är ett löfte om att alla invånare i Växjö, med hjälp av kommun och andra statliga aktörer, hjälpa samtliga till ett arbete genom praktik, utbildning, matchning, anställning eller annat. Man vill således få en full sysselsättning i staden och sätta press på statliga myndigheter och företag så att löftet uppfylls. Löftet har ingåtts tillsammans med Arbetsförmedlingen, kommunen, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen samt alla övriga Växjöbor och arbetsgivare i staden med omnejd.