Per Lagerkvist
2016 Nov 15 By Rebecka 0 comment

 

En mycket känd person född i Växjö är författaren Per Lagerkvist . Han föddes 23 maj 1891 av föräldrarna Anders Johan Lagerquist och Johanna Manusdotter Blad. Pappan arbetade hos järnvägen. Per var yngst av 7 syskon. I barndomshemmet fanns inte många böcker, har han själv berättat, endast bibel och psalmböcker då föräldrarna var religiösa. Han fick möjlighet att studera i Uppsala och senare resta han mycket i Europa; Frankrike Italien, Danmark. Lagerkvist hade vuxit upp i ett tryggt kristet hem men fick i tonåren höra talas om socialismen och darwinismen, företeelser han inte hade vetat något om som barn. Han blev mycket intresserad och detta intresse spenar sig senare i hans författarskap.

Under studietiden beslutar han sig för att lämna barndomens kristna tro bakom sig men han fortsatte att vara intresserad av religiösa berättelser och andra myter. Under livets gång kom han att skriva kända böcker som “Gäst hos verkligheten”, “Bödeln”. “Dvärgen”, “Barabbas” och många fler.

Lagerkvist skrev även konstkritik, bl.a. om Picassos kubistiska konst som var i ropet på 1910-talet.

1940 blev han invald i Svenska Akademien och blev utsedd till filosofie doktor 1941. Kronan på verket torde vara Nobelpriset i litteratur som han fick 1951. Han var själv ledamot i Akademien men det var ingen som motsatte sig att han fick priset då han var så erkänd både inom och utanför Sveriges gränser. En trolig anledning till att han fick priset var att romanen “Barabbas” utkommit året innan och den blev oerhört populär i många länder.

Barabbas handlar om fången Barabbas, som korsfästes tillsammans med Jesus men som sedan blev frigiven. Problematiken i romanen ägnas åt existentiella funderingar. Barabbas kan inte riktigt glädjas åt sin frihet när Jesus fick dö. I det större perspektivet handlar romanen om kristendomen i stort, att hitta sin plats och sin tro i livet.

Per Lagerkvist är en av Sveriges stora viktiga författare från 1900-talet. Han skrev inte bara romaner utan också mängder av artiklar om politik och existentiella frågor.

Privat var Lagerkvist gift två gånger och fick tre barn, ett i första äktenskapet och två i det andra. Han levde inte hela sitt liv i Växjö men staden är stolt över sin son och det finns en gata uppkallad efter honom. Han är begraven på Lidingö.