Utvandrarnas hus i Växjö
2017 maj 12 By Rebecka 0 comment

Över en miljon svenskar emigrerade till Amerika mellan 1850 och 1930. Anledningen till detta var att Sverige var ett ganska fattigt land på den tiden. Det var inte tal om några sociala skyddsnät i form av a-kassa, socialbidrag och sjukpenning som vi har idag. På den tiden levde många av det de själva odlade och födde upp men det räckte inte till hela familjen alla gånger. Man fick trolla med det man hade och försöka leva så billigt som möjligt. Men många drömde om Amerika – landet där man skulle kunna bli ekonomiskt oberoende och få det välstånd som man inte hade i Sverige.

young woman ready to travel with her suitcase

Wilhelm Moberg inspirerar

Alla de svenskar som tog båten över till ett nytt liv i USA kallades för utvandrare. Det dokumenterades noga vilka som åkte, hur gamla de var, vart de kom ifrån, vilken båt de åkte med, om de hade några nära släktingar att kontakta i Sverige, om de hade någon som tog emot dem i Amerika osv. Allt skrevs ner och sparades. På Utvandrarnas hus i Växjö finns det mesta av detta sparat i en ständigt pågående utställning. Den kände författaren Wilhelm Moberg har dessutom skrivit böcker som baserades på utvandringen. Den utgavs i tre volymer – Utvandrarna, Invandrarna och Nybyggarna. Fiktiva rollfigurer i dessa böcker är Karl-Oskar och Kristina som också söker lyckan i Amerika. På utvandrarnas hus i Växjö finns därför även ett Moberg-rum med originalmanuskript, foton och föremål. Det har även blivit musikal och film av hans utvandrarböcker. Eftersom Moberg inspirerar ständigt så har det även blivit en teaterpjäs av ett stycke i romanen om Karl-Oskar och Kristina.

Hitta dina släktingar

Kanske har du turen, om du är släktforskare, att hitta några nu levande släktingar i USA. Det är troligt att åtminstone någon bror eller syster till en eller flera av dina anor reste iväg till det stora landet over there. Har du tur hittar du en hel drös med släktingar. Även amerikanerna släktforskar och är väldigt nyfikna på sina svenska anor. Får du kontakt med dem så blir du säkert ditbjuden för att visa upp din forskning och berätta mer om era gemensamma anor. Eller så bjuder du hit dem till Sverige så de får se en glimt av sitt gamla hemland. Du behöver kanske köpa en säng till gästrummet om du får sådana långväga gäster? Det är alltid bra att ha en extrasäng i vilket fall, det kanske kommer fler som vill sova över.